Het AD kopt de titel: Het Sinterklaasjournaal kijken met jonge kinderen? Geen goed idee, vindt kindercoach Anja.
Een ‘triggerende’ titel voor een artikel, waarin ik vertel hoe je voor jonge kinderen die stress ervaren tijdens de feestdagen het een stuk rustiger kunt maken. Journalist Marlene heeft mijn verhaal mooi woorden gegeven. De landelijke redactie heeft het opgepakt in een premium-artikel. Ik deel hieronder het artikel voor wie het wil lezen. Veel leesplezier! Haal eruit wat er voor jou inzit.
In hun streven het Sinterklaasfeest zo mooi mogelijk te maken, gaan ouders voorbij aan de behoeften van hun kroost. En die zijn eigenlijk heel simpel. Dat zegt kindercoach Anja van Wijk, verklaard tegenstander van het Sinterklaasjournaal voor kinderen onder de vijf jaar. Kindercoach Anja geeft adviezen voor een stressvrij Sintfeest, én de Gouden Tip tegen slapeloze nachten in deze spannende tijd.
Anja van Wijk, die een praktijk heeft in het Brabantse Uppel (gemeente Altena), geeft volgende week in Woudrichem een workshop over het onderwerp ‘Feestdagen geen stressdagen’. Eigenlijk wil ze haar Gouden Tip bewaren tot die datum, maar ze gunt alle kinderen én hun ouders een zorgeloze tijd en een goede nachtrust.
Gouden tip
Dus na enig aandringen deelt ze het scenario dat in de praktijk al vele malen zijn waarde heeft bewezen: wat als Sinterklaas nu eens ‘s nachts als eerste bij ons komt!
,,Laat je jonge kinderen ‘s avonds na het eten hun schoen zetten. Liedje er bij, het hele ritueel. Dan naar boven om te badderen of douchen en ondertussen doe jij iets kleins in hun schoen. Als ze dan nog even naar beneden komen, is daar als grote verrassing al een kadootje in hun schoen! Ze kunnen hiervan genieten, nog even ontladen en dan lekker gaan slapen. Kinderen tot de leeftijd van vier, vijf jaar houden ervan als de dag mooi ten einde komt. Geen losse eindjes, geen cliffhangers, maar we leven nog lang en gelukkig en morgen is er weer een dag.”
Van Wijk heeft meer dan dertig jaar ervaring in het onderwijs en de coaching, en haar passie ligt bij de kleuterleeftijd, kinderen tot vijf jaar. ,,Kinderen van die leeftijd spelen en leven vanuit een fantasiebron. Ze bestaan in een soort dromerige wereld tussen werkelijkheid en fantasie in. Alles kan, alles is mogelijk. Een doos kan een stoomboot zijn, of een boom. Sint is voor hen een magische figuur die ze eigenlijk niet eens zo vaak hoeven te zien. Alles gebeurt in hun beleving. Tegenwoordig willen we Sint heel echt maken, in het streven het feest zo leuk mogelijk te maken voor de kids. Voor oudere kinderen kan dat, voor jonge kinderen is het veel te realistisch en tastbaar. En biedt dit geen ruimte meer voor hun verbeelding, voor spel. En juist in spel verwerken ze hun emoties, alles wat er gebeurt.”
Geen Sinterklaasjournaal
Het Sinterklaasjournaal, met een Sint die de schoenen van Oom Ben aanheeft en ‘oud wordt’, vindt kindercoach Van Wijk voor de jongste kleuters dan ook geen goed idee. ,,Elke aflevering heeft een cliffhanger, zoveel verhaallijnen en intriges, steeds dreigt er iets mis te gaan. Kijk, ik geniet er als volwassene enorm van. Ik lach me suf. En ook voor de wat oudere kinderen kan het geen kwaad. Maar voor de allerjongsten is het veel te veel.” Het Sinterklaasjournaal is in Nederland een instituut en ook op de scholen wordt er bijna standaard naar gekeken. ,,Toch is het goed als we als ouders in ieder geval het gesprek hierover eens aan gaan.”
Minder en langzamer, dat is het algemene advies voor een leuke Sinterklaastijd met jonge kinderen
Anja van Wijk, Kindercoach bij Avontuur Kindercoaching
Het advies van Van Wijk voor de Sinterklaasperiode: doe als ouders minder en doe alles langzamer. ,,Dan zul je zien dat de nachtmerries, het vroege wakker worden, het dwarse of hyperdrukke gedrag een stuk verminderen. En dat geldt eigenlijk ook voor andere feestdagen, zoals de kersttijd of verjaardagen.”
Praktische adviezen
-kies 1 leuk Sinterklaasfeest uit. Niet én het werk van mama, én het werk van papa, én de sportclub.
-je kind hoeft Sint niet perse te zien om een leuk feest te hebben. Zeker gevoelige kinderen die al snel iets spannend vinden, hebben genoeg aan een zwaai in de verte.
-kijk wat jouw kind nodig heeft. Laat het kind zelf bepalen hoe dicht hij of zij bij Sint en Piet komt. Het ene kind springt zo op schoot, het andere wil op de drempel toekijken. Alles is goed. Dus niet verplicht handje schudden voor dat leuke fotomoment, of niet pas een snoepzak als je kind bij Sint op schoot heeft gezeten.
-bangmakerij is natuurlijk helemaal uit den boze. ‘Sint en Piet zien alles’: niet doen
-Sinterklaas is op zich al reuze spannend, houd de rest zo normaal mogelijk. Dit is niet de periode om te beginnen met zwemles of een dagje naar een pretpark te gaan. Houd de normale rituelen aan, dat biedt kinderen rust en houvast.
-laat kinderen zelf spelen. Niet een kant-en-klaar-Pietenpak, maar een kartonnen doos en een rode lap stof zijn de juiste middelen om de fantasie van kinderen aan het werk te zetten. Ze verwerken alles in hun spel. Soms kunnen ze geen woorden vinden voor hun emoties, maar hun spel laat zien waar ze mee bezig zijn.
-zoek het in sfeer. Kaarsjes voor de raam, pepernoten bakken vanwege de geur in huis.
-een schoenkadootje past in een schoen. Je schoen zetten hoeft niet iedere dag, drie of vier keer is genoeg. Neem er de tijd voor, met liedjes en een ritueel. Een handvol pepernoten is voor jongere kinderen ook een kado, tenzij ze al meer gewend zijn.
Een kind dat in de Sinterklaastijd moe is, of boos of driftig, geeft volgens Anja van Wijk hier mee aan: ,,Papa en mama, het is te veel, ik kan het allemaal niet meer bevatten. Het zijn signalen dat alles rustiger moet, veel rustiger. Het is voor niemand leuk als de Sinterklaastijd drie weken lang stress geeft. Houd het eenvoudig. En ook, niet te realistisch. Sint moet geen mens worden, maar magisch blijven. En over 100 jaar is hij er nog steeds.”